HTML

Mr. Byu blogja

Minden, ami a fejemben jár. :)

Friss topikok

Linkblog

Archívum

iPhone 4 tapasztalatok - BÜNTET :)

2010.10.04. 19:42 mrbyu

Sziasztok!

Valahogy kikívánkozott belőlem, hogy néhány szót írjak a világhálóra nemrég megszerzett iPhone 4 "telefonomról", hiszen hátha másokat is segít majd ez a döntésben. :)

Nem szeretnék átfogó tesztet írni, csak néhány saját tapasztalatot, benyomást osztanék meg veletek, illetve azokat a kérdéseket/válaszokat, amelyek vásárlás előtt foglalkoztattak. Elsősorban azon gondolkoztam, hogy megéri-e ennyi pénz egy olyan eszközért, amihez első ránézésre nagyon hasonló tudásút kaphatnék olcsóbban is. A Samsung Galaxy S-ről beszélek konkrétan, ezért ennek tükrében fogom megosztani veletek néhány tapasztalatomat. :)

1. Retina Display vs. Super AMOLED

Sok összehasonlító youtube videót néztem meg, pl. olyat, ahol a Samsung Galaxy S-sel hasonlítják össze a kijelzőt. Adott az iPhone oldaláról a nagyobb felbontás, a Samsung oldaláról meg az elvileg fejletteb technológiájú Super AMOLED kijelző, melynek élethűbbek és átütőbbek a színei.

Eleve úgy álltam a dologhoz, hogy biztos voltam benne, hogy még ha tényleg jobb is valamivel a Super AMOLED, eme két megjelenítő szintje szerintem már olyan magasan van, hogy nem érdemes hatalmas vitákba menni azzal kapcsolatban, hogy melyik a szebb. Mindkettő gyönyörű, és nüansznyi különbségek (nekem legalábbis) itt már nem számítanak. 

Akárhogyis, az iPhone 4 kijelzőjével kapcsolatban a tapasztalatom: GYÖNYÖRŰ. A youtube videókon nagyon csalókán jönnek le a színei. Ami a videón sárgáshefér, az a valóságban vakító fehér, ami pedig fakó, az a valóságban (főleg teljes fényerő mellett) rikítóan világos, élettel teli. 

A felbontással kapcsolatban pedig kijelenthetjük, hogy elért az iPhone egy olyan szintre, ami eddig hihetetlennek tűnhetett. Konkrétan arról van szó, hogy a weboldalak (pl. egy index.hu) akár bármilyen nagyítás nélkül is igenis elolvashatók a telefon kijelzőjén. Annyira ütős a Retina Display felbontása, hogy a betűket nem azért nem látom nagyítás nélkül, mert összemosódnak, hanem mert valóban, túl kicsik. De ha közel teszem a szememhez a telefont, látom, hogy minden aprócska karakter tökéletesen kidolgozott, pixelnek nyoma sincs. Ez azért már jelez valamit. :)

Ezért én is azt tudom mondani, hogy aki nem látott ÉLŐBEN iPhone 4 kijelzőt, az ne ítélje meg holmi videók alapján, mert nagyon távol állnak a valóságtól. Aki pedig élőben látta, az nyugtázhatja, hogy LEHENGERLŐ. :)

2. Dizájn, anyagminőség

Életemben nem volt még olyan telefon a kezemben, amin annyira érződött volna a precizitás, csúcsminőség, mint az iPhone 4-en. 

"Okostelefonhoz" képest elképesztően vékony, a régi iPhone vastagságával már-már bumfordinak tűnik mellette. Nem kifejezetten könnyű, de nehéznek semmiképp sem nevezném. Éppen annyi súlya van, hogy az ember érzi, hogy tényleg egy komoly technikai eszközt tart a kezében, és nem egy rakás műanyagot sóztak rá a rengeteg pénzért. 

Gondolom "mindenki" tudja, hogy a telefon elöl-hátul üveg, oldalt pedig fém. Kézbe kell fogni, és megértitek miről beszélek. Minden kis részletén érződik a minőség, a megbízhatóság, időtállóság. Ez egy olyan cucc, aminél nem félek tőle, hogy pár hónap múlva elkezd kopni, lötyögni, ropogni. Egyetlen masszív tömb, mintha fém és üveg futurisztikus elegyéből öntötték volna ki az egészet.

Érdemes is venni hozzá bőrtokot, mert egy ilyen cuccot az ember nem szívesen lök be a zsebébe a húszforintosok és a kulcs mellé. :)

3. Kezelhetőség, felhasználói élmény

Akiknek már volt iPhone-juk (nekem nem :)), tudják miről van szó. Az a nagy igazság, hogy minden igyekvés ellenére semmilyen androidos telefon nincs még azon a szinten, ahol most az Apple tart. 

A "hardver és szoftver egy kézben" elv alapján minden tökéletesen, pofon egyszerűen, nagyon látványosan és villámgyorsan működik. Az egész rendszer és maga a felhasználói felület végtelenül igényes, és olyan kidolgozott apróságokkal van tele, hogy öröm nézni. 

Az 1 Ghz-es processzornak, és nyilván a jó szoftvernek hála minden eszméletlen gyors, várni gyakorlatilag soha nem kell semmire, és ez tényleg igaz, elhihetitek. :) A multi touch mind a képeknél, mind böngészés közben, és a térképeknél is úgy hasít, mint az álom. Folyamatos, ízléses, és pofon egyszerű. Ránézésre ezt már más hasonló kategóriájú telefon is ugyanígy tudja, de azért tetten érhető még mindig némi különbség. Ez is olyan dolog, amit ki kell próbálni, és én még mindig úgy vélem "sajnos", hogy Android, HTC Desire vagy Galaxy S ide vagy oda, ebben még mindig az Apple a király. 

Most jelenleg ott tartok, hogy sok dolgot szinte szívesebben csinálok iPhone-on, mint számítógépen. A youtube videók olyan gyorsan töltődnek be, amilyet én még asztali gépen sose láttam, a weboldalak pillanatok alatt megjelennek, és minden apró ujjmozdulatra azonnal és intelligensen reagálnak (gondolok itt arra, hogy egy nagyítás nélküli weboldalon is el lehet találni ujjal egy egészen aprónak tűnő hivatkozást vagy gombot). 

Rengeteg marha kreatív és hasznos alkalmazás, hihetetlen grafikájú játék, szórakoztató cucc tölthető le az App Store-ból, de ezt az iPhone tulajok nyilván tudják. :) 

4. Összességében

Drága cucc, tényleg nagyon drága. Én nem vagyok az a típus, aki ezt csak úgy megengedheti magának. Főleg nem az a típus, akinek van mondjuk egy 3GS-e, és 1 év elteltével "csakazértis" alapon lecseréli iPhone 4-re. :)

De egyvalami biztos. Ez életem első olyan telefonja, aminek pár napos használata után nincs az a kellemetlen érzésem, hogy talán mégse kellett volna ennyi pénzt eltapsolni. Most először fogok olyan telefont a kezemben, amivel kapcsolatban az az érzésem, hogy az értékes és használható lesz 2-3-4 év múlva is. Most először érzem, hogy olyan dolgokra költöttem a pénzem, ami nem csak parasztvakítás. Hisz hány és hány funkcióval "vettek meg minket" anno, még a mobiltelefonok hajnalán.

Hányan ujjongtunk a teljesen haszontalan hangtárcsázás, a mai szemmel nevetséges infra port, a cserélhető operátor logo, az első generációs színes kijezők, az első gagyi internetböngésző láttán, és hányan csalódtunk rövidesen, hogy volt még BŐVEN hova fejlődni. 

És itt a titka a dolognak. Az iPhone 4 sok olyan dolgot tud, aminél jobbat, vagy legalábbis sokkal jobbat már nem tudok elképzelni. Olyan ez, mint a mikrosütő. Régi találmány, és nélkülözhetetlenül hasznos manapság, de számottevően már nem fog fejlődni, és nem is kell, hogy jobb legyen. :)  

A hasonlat kicsit erős, de a hangsúly ezen van. Egy flottul használható GPS-es térképszoftver hasznos lesz 10 év múlva is. Egy olyan webböngésző, amivel adott esetben (telefonhoz képest) kényelmesen és gyorsan érhetek el webes tartalmakat, hasznos lesz 10 év múlva is. 

Az iPhone 4 rengeteg olyan dolgot tud, amire túlzás nélkül azt mondhatom, hogy szó szerint tökéletes, kényelmes, hasznos és kiforrott

Az a nagy helyzet, hogy az elmúlt 10 év mobiltelefon történetéből nem tudok más olyan mobiltelefont, vagy tovább megyek, multimédiás eszközt megemlíteni, ami méregdrága létére ennyire megérné az árát. :)

Remélem segítettem néhányotoknak. :)

Üdv!

Mr. Byu

 

4 komment

Címkék: apple iphone 4 super retina amoled

A bejegyzés trackback címe:

https://mrbyu.blog.hu/api/trackback/id/tr212344836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TomFace 2010.12.01. 18:28:53

Köszi ezt a postot! Sajnos én se engedhetek meg magamnak ekkora beruházást évente, viszont már ideje lenne a korosodó (ám még mindig teljesen használható) SE k800i-met lecserélni. Alapvetően én mindig is kicsit tartottam az Apple-től, ők ugyebár a 'másképpen gondolkodók'. Viszont az android szabadsága nagyon elvarázsolt. HTC Desire-t meg HTC Desire HD-t nézegettem, utóbbi kb. ugyanannyiba kerül, mint egy független iPhone, szóval még csak azt se mondhatom hogy olcsóbb, és mostmár egyre biztosabban látom, hogy jobb se annál. Így plussz egy hónap után mik a tapasztalataid? Bevallom őszintén még nem járt a kezemben magyar nyelvű iPhone, szövegbevitelnél van rendes magyar gombkiosztás? Vannak szolgáltatások, amik itthonról nem funkcionálnak rendesen? Köszi a választ előre is! :)

mrbyu 2010.12.03. 23:19:40

@TomFace: Szia!

Örülök, hogy olvastad a postomat, már azt hittem senki se látta még :)

Megpróbálom minden gondolatomat összeszedni Neked!

Mindenekelőtt fontos kérdés, hogy iPhone 3GS, vagy iPhone 4 beszerzésén gondolkozol. Előre mondom, hogy véleményem szerint az iOS kifinomultsága, precíz működése egyértelműen übereli az Androidot felhasználói élményben, tehát ez alapján egy 3GS is jó választásnak tűnhet, azt azonban muszáj elfogadni, hogy azért egy 3GS nagyon sokba kerül ahhoz képest, hogy a kijelzője/kamerája messze elmarad az általad említett HTC modellekétől. Ezért is nem akartam 3GS-t venni anno, mert már akkor is nagyon sokalltam a pénzt egy olyan hardveres adottságú telóért, amit már akkor is aláztak a konkurensek (pl. az LG Arena 420×800-as körüli felbontású kijelzőjével és 5 megapixeles kamerájával).

A szoftver az más kérdés, abban a nyomába sem ért senki az Apple-nek „akkoriban”. Amikor a Google Nexus One kijött, és mindenki „iPhone killernek” bélyegezte, én kipróbáltam. 1 Ghz proci, szuper kijelző ide vagy oda, kezembe vettem egy 3GS-t, és minden érezhetően letisztultabb, kifinomultabb, kényelmesebb és gyorsabb volt rajta.

De tegyük fel, hogy iPhone 4-ben gondolkozol. Az már más tészta. :) Minden szempontból fullos hardver, villámgyors, és gyönyörű kijelző. Ebbe a részébe nemigen lehet belekötni; a legerősebb mai masinák közé tartozik, semmilyen szempontból nincs lemaradva a többi gyártó csúcsmodelljeihez képest, sőt, bizonyos mértékben a 4-es iPhone állította fel a sztenderdet a többiek számára is. Az összeszerelés minőségéről már írtam, tehát nem megyek bele megint, hogy elképesztően high-tech. :)

Maradt az egyetlen kérdés tehát a szoftver, ergo: iOS vs Android vs Windows Phone 7 (mert már új versenyző is van a nap alatt :))

Kezdjük a rossz dolgokkal. Igen, az iOS sok dologban megköti a kezedet, ami elsőre bosszantónak tűnhet. Pl. nem hozhatsz a telefonodon létre fényképmappákat, nem rendezgetheted kedvedre a képeidet (ugyanez igaz a zenéidre is), minderre csak számítógépes szinkronizáció útján iTunes-szal van lehetőség, vagy valamilyen egyéb képkezelő program letöltésével, de a gyári felállás az, amit leírtam. :) Igen, nem küldhetsz semmilyen telefonra bluetooth-on keresztül semmilyen fájlt. Igen, az internetböngésző nem támogatja a Flash tartalmakat, tehát bizonyos youtube videókat (de ez elenyésző, mert a Google az egész youtube-ot szép lassan flash-mentesíti) és egyéb flash alapú videókat (pl. indavideo) nem nézhetsz meg iPhone-on.

Egyéni ízlés kérdése, hogy mindez Téged mennyire zavar. Engem a Bluetooth korlátozás cseppet sem, mert „általános iskolás” dolognak tartom a fájlok egymásnak küldözgetését, ha pedig valamit mégis el szeretnék juttatni valakinek, e-mailen keresztül csak egy pillanat. A fotókezelő korlátozottsága már nagyobb érvágás volt, de tudok élni nélküle, és ha feltétlenül akarom, hogy valamilyen fényképalbum külön fent legyen a telefonomon, azt számítógépen keresztül könnyen megcsinálom. A flash meg a legkevésbé sem érdekel, mert lassú és elavult technológia, és néhány éven belül az egész internet mentesülni fog tőle véleményem szerint.

Ha ezt a néhány dolgot az ember el tudja fogadni (és hidd el, ha kicsit huzamosabb ideig használsz iPhone-t, rájössz, hogy nem is annyira lényeges dolgok ezek), akkor cserébe óriási dolgot kap. Egy felhasználóbarát, gyönyörű, villámgyors és okos rendszert. Vettem már kézbe androidos telefont, és hiába ad nagy szabadságot, a szabadságnak keserű ára van: az iOS-nél sokkal sete-sutább, néhol egyenesen „gagyi” érzetű rendszer, ami hiába „húde szabad”, ha nem öröm használni.
Az iPhone-t túlzás mindig jó érzés kézbe venni, mert minden funkciója tökéletesen, problémák és idegesítő hülyeségek nélkül működik. A menürendszer logikusan felépített és szépen megrajzolt, a programok villámgyorsan elindulnak és sohasem lassulnak be, a funkciók kézre állnak és nagyon egyszerűen használhatók.

Na de válaszolok végre a konkrét kérdéseidre is. :) A magyar szoftver fordítása nagyon jól sikerült. Üzenetírás közben az alap gombkiosztáson nincsenek ékezetes karakterek; az ékezetes betűk a megfelelő gomb hosszan nyomva tartásával csalhatók elő (egy „a” betű nyomva tartásakor pl. felugrik egy kis buborékban az összes ékezetes változat, és csak ki kell választani – nem nehéz :)). A szolgáltatások alatt nem tudom pontosan mire gondolsz, de semmi olyat lényegeset nem tudok említeni, ami ne működne Magyarországon. A magyar App Store-ból kis híján minden program letölthető (kevés kivétel van amihez USA-beli reg szükséges, de nem jellemző), a GPS helymeghatározás, e-mailezés, stb. mind tökéletesen működik. Teljesen „hazai” a telefon tehát, ha lehet így mondanom. :)

Ezek mellett olyan egyéb érvek szólnak az iPhone mellett, hogy ezek a telefonok egyrészt nagyon értékállók (egy HTC Desire-t 2 év múlva szarért-hugyért tudsz csak eladni – már bocsánat :)), míg a korábbi iPhone-okból kiindulva egy 4-es iPhone-ért még mindig szép pénzt fizetnének egyesek), másrészt nekem szimpatikus az, hogy nem huszonkét modellt hoz ki az Apple egy évben, hanem jellemzően csak egyet. Így nincs a cucc megvásárlása után 2 hónappal az az érzésed, hogy már eljárt felette az idő, és ebből kifolyólag az Apple még nagyon sokáig mindent megtesz annak érdekében, hogy az egyre jobb és újabb szoftverek a régebbi vasra is felhegeszthetők legyenek.

Ennyi jutott most eszembe. :) Mindettől függetlenül akár Androidot veszel akár iPhone-t, akár Windows Phone 7-es telót, egy biztos. Ezek hármak most a királyok, és egyikkel se lehet nagyon mellé lőni – az átlagosnál mindenképp sokrétűbb, „okosabb”, több mindenre használható telefonod lesz. :)

TomFace 2010.12.04. 00:16:41

@mrbyu: Azta, bevallom őszintén megleptél ezzel a részletes válasszal! Számtalan cikket és tesztet olvastam az elmúlt 1 évben a mobil piacon, mégis teljesen más egy felhasználó tapasztalatait olvasni! Nagyon szépen összefoglaltad a lényeget, úgy vélem a Win7 platform egyfajta átmenet a zártabb iOS és az nyitott Android között, lehet belőle valami, csak még nagyon friss, kiforratlannak tartom, nem is gondolkoztam abban.
A szolgáltatások alatt gyakorlatilag az AppStore-ra gondoltam, de mintha azt hallottam volna, hogy az iTunes Store pl. nem érhető el magyar reggel. Ezért is érdekelt, hogy itthon mennyire használhatóak a szolgáltatások, amiket nyújt ez az okostelefon. Egyedül a Flash hiánya aggaszt egy kicsit, de idővel - ahogy mondtad is - biztosan el fog tűnni/lesz html5 alternatíva.
Az viszont nagyon megnyugtató, hogy ennyi használat után sem tapasztaltál semmi apróbb 'hibákat', amik zavarnak a mindennapi használat során. Apropó használat, egy kérdést még engedj meg nekem: bár sok helyről hallottam sokfélét, az akksija mennyit bír? 1-2 napot elfut azért átlagos használat mellett? Csak mert a HTC-knél (de szinte akármelyik okostelefont említhetném) a szűk keresztmetszet az az üzemidő. Köszönöm mégegyszer ezt a részletes választ!

(PS.: ha nem derült volna ki, iPhone 4-ben gondolkodok)

mrbyu 2010.12.04. 00:54:52

@TomFace: Átlagos használta mellett bőven. :) Épp az a baj, hogy ezt az ember nem nagyon akarja "átlagosan" használni, annyi mindent lehet bűvészkedni vele, hogy már-már azon kapom magam néha, hogy kvázi laptopként használom :D

Mindenesetre ha reggel leveszed töltőről, az esti lefekvésig probléma nélkül bírja akkor is, ha több órát nyüstölöd videókkal, netezéssel. Ha pedig tényleg "átlagosan" használod, ergo kicsit netezgetsz, 1-2 videót megnézel, e-mailjeidet csekkolod, zenét hallgatsz, megnézed Google Maps-en hol vagy, stb, akkor másfél-két napig is elduruzsol :)
süti beállítások módosítása